Areliff.My | Creative And Innovation

Wednesday, September 18, 2013

BLOG SEBAGAI PENDAPATAN SAMPINGAN

BEN ASHAARI
BLOG SEBAGAI PENDAPATAN SAMPINGAN | Assalamualaikum dan salam sejahtera, ini adalah post pertama aku untuk tahun ini setelah sekian lama aku tidak kembali ke arena blog personal (gara2 malas renew domain). 

Mengupas tajuk segmen yg. dianjurkan oleh benashaari "blog sebagai pendapatan sampingan" aku terpanggil untuk berkongsi sedikit tentang benarkah blog mampu menjana pendapatan sampingan? 

Sepanjang aku berblogging boleh dikatakan blog mampu memberi pendapatan sampingan. Cuma ianya mungkin berbeza dari segi jumlah yang kita dapat. Mungkin ada yang dapat ribu-ribu, ada yang dapat ratus-ratus, dan jangan terkejut jika aku katakan ada yang tidak dapat langsung.

Mungkin ada yang terfikir dari mana duit itu datang? Dan bagaimana sebuah blog yang hanya sekadar menulis dan publish boleh menghasilkan duit? Perkara ini sering ditanya oleh rakan serumah dan tempat belajar aku yang tahu aku mempunyai blog.

Basically, blogger mendapat duit adalah dari company 3rd party ADVERTISING seperti yang pernah aku sertai.

1- Nuffnang
2- Advertlets (xbayar tak tau la kenapa)
3- Innity
4- Google Adsense

So, Tampalkan coding yang diberikan oleh syarikat diaorang dalam blog dah selesai, cukup bulan terima pendapatan. Senang dan mudah dapat duit melalui blog ni. Tapi kalau setakat pasang tak marketkan blog dimata orang ibarat "pistol tanpa peluru" ler.

Untuk lebih jelas, aku terangkan secara teperinci bagaimana setiap company ini beri kita duit melalui iklan yang kita tampal. 

Setiap advertising yang kita sertai akan ada kempen dimana ianya terbahagi kepada empat tapi  iaitu
  • Cost Per Mille(CPM)
  • Cost Per Click (CPC)
  • Cost Per Action(CPA)
  • Cost Per View (CPV)
* sekarang ni bukan 4 je, mungkin lebih.

Walaubagaimanapun, apa yang aku lihat nuffnang sedikit lain, ia menggunakan Buffered Earning bagi menggantikan CPM. 

Pendapat aku pula, bagi blogger yang masih baru, boleh menggunakan NUFFNANG sebagai platform sedut duit, kalau yang lain tu agak berat sebab memerlukan jumlah hit traffik dan kualiti blog yang amat tinggi untuk mendapatkannya. 

Dan satu lagi adalah Advertorial, biasanya akan ditawarkan kepada blog-blog yang terpilih sahaja atau ikut atas jemputan. Apa itu advetorial? senang cerita macam review atau promote lah senang. Bagi aku yang advetorial mudah gak diperolehi, asalkan korang rajin join community blogger dan tak malas macam aku he3..:)

Tapi aku tahu sekarang zaman dah berubah, bab2 cari duit kot blog ni ramai dah expert dah. Ada versi toyol NYA, ada versi Seo sehari 200k pv NYA, ada yang copy pasteNYA, ada yang politik NYA, ada yang artis NYA. sampai malas ak nak bertanya.

Cukup sampai sini saja ak berkongsi, insyallah akan sharing bter lagi lepas ni, ni pun alang-alang setahun sekali update..tibai panjang terusss..semoga bermanfaat bagi NEWBIEEEE...

Saturday, July 21, 2012

BLOGGING KERANA MINAT ATAU NAK KAYA?

Bercerita tentang BLOG sekarang ni blog di MALAYSIA tumbuh bak cendawan berbanding sekitar 2009-2010 dulu dimana kita tengok tak ramai blog-blog melayu ada. Sekarang tekan je facebook mesti ada link blog, masuk je twitter mesti ada link blog. Pepepun TAHNIAH kerana anda orang kita tidak ketinggalan dalam dunia IT.

Berbalik kepada tajuk asal "blogging kerana minat atau nak kaya?", ak kadang-kadang ada jugak lepak dgn. kawan2 yang bukan blogger tanya betul ke sebenarnya blog boleh buat duit? senang citer dari pengalaman ak berblog sekitar 2009 hingga sekarang yang boleh dikatakan masih lagi setahun jagung pelbagai jenis ragam blog ada

Ada yang buat blog sebab dapat tahun FULL TIME BLOGGER dapat ribu2 sebulan, ada ang buat buat sekadar diari hidup, ada plak yang ikut trend terkini (orang ada blog dia pon nak wat gak) tapi sesen pon tak dapat bila tanya kenapa? 'ala blog ni suka2 je bukan nak wat duit pon' padahal besepah iklan nuffnang la mcm2 lagi.

Memang nampak mudah tapi nak lakukannya tu belum tentu boleh. Berbloglah kerana minat bukan kerana duit, jika ada minat cuba cari solution bagaimana nak improve blog tersebut mengunakan kreativiti sendiri supaya org. memandangnya. dari situ Income akan mula terhasil.

*5 bulan tak update, ni baru nak post hadess, ni sekadar share topik di kedai makan tadi he3..